Vurdering av Oslo Sportslager sin nettbutikk

I dette innlegget skal jeg se nærmere på nettbutikken til Oslo sportslager, og gi min vurdering av siden. Vurderingskriteriene jeg bruker er basert på innlegget jeg skrev om 10 steg til en bedre nettbutikk. Jeg skal gi et terningkast for hvert av punktene.

Oslo Sportslager

Oslo Sportslager er en av Norges største og eldste sports fortetninger. Den  ble etablert i 1930 og har i dag 150 ansatte. De ønsker og være nr.1 på kvalitet og service noe som preger de ansatte og produktene de fører.

De har en butikk i Oslo, som er delt inn i fem avdelinger som hver for seg har egne ansatte med ekspertise. De satser på langrenn og sykkel, racersykler og sykkeldeler, fjell, friluftsliv og klatring, alpint og Telemark, sportsklær, joggesko/fotballsko og skøyter.

 

1. Førsteinntrykk

Skjermbilde av Oslo Sportslager sin nettside

Skjermbilde av Oslo Sportslager sin nettside

 

Forsiden er oversiktlig og grei, men designet er litt gammeldags og kjedelig. Det er tøff konkurranse blant sports tilbyderne på nettet, det ser litt utdatert ut, i forhold til konkurrentene. Logoen er godt synlig og den kommuniserer godt at dette er en nettside som handler om sport. (Du skjønner raskt at du har kommet på riktig sted hvis det er sportsartikler du er ute etter, eller skulle handle på Oslo Sportslager.no

Fra forsiden får du lett tilgang til kategoriene innenfor utstyr og klær. Det meste av plassen på forsiden vier til en stor annonse for noen spesifikke produkter de fører. Under vises ulike produkter med informasjon og pris. Det kommer godt frem hva man kan gjøre i nettbutikken.

Jeg sitter også igjen med et inntrykk av at dette er en dyrere nettbutikk. Gjerne med mer kvalitetsutstyr og eksklusive merker. Den billigste av skoene som kommer opp på forsiden koster mer en 1599 kr. (til sammenligning har xxl og gsport mye ”billigere” produkter på forsiden  eks joggesko til 299 på xxl.)

Det er ikke noe problem å være dyrere, men da bør siden iallfall gi noen gode grunner for hvorfor jeg skal handle her. Jeg finner ingen informasjon om fraktkostnader, leveringstid og returordninger på forsiden. Dette er spesielt viktig for nettbutikker som klær og sko. Man taper mange salg ved at folk ikke tør bestille på nettet for man er redd skoen ikke skal passe, da er det kjipt å måtte betale for å få byttet varen.

 

Terningkast 3

 

Tips til forbedringer: 

 • Jeg ville sett på hvor effektive de store annonsene på forsiden er. Dette kan gjøres i Google analytics. Er det få som klikker på disse annonsene er det unødvendig å bruke så mye plass og fokus på det. Gjerne kjøre A/B testing på forskjellige design på siden, for å teste effekt
  • Kanskje teste ut å ha en liste med de mest populære (solgte) produktene de selger på forsiden i et vindu.
 • Det er viktig og gi potensielle kunder gode grunner til å handle på nettbutikken. Si noe om kvaliteten på varene, service som dere yter, tydelig informasjon om levering og retur og kanskje vise til noen fordeler som: Kostnadsfri betalingsutsettelse, 1000+ merkevarer, skreddersydd produktinformasjon osv. ( Disse gir alle grunner til å handle. Trenger ikke være mer en små symboler)
 • Kanskje vurdere å oppdatere designet på siden

 

2. Synlighet

Når man søker på “norrøna gore tex jakke” dukker ikke Oslo sportslager opp.

Søker man på Oslo sportslager får man mange treff. Det organiske resultatet viser nettbutikken med underkategorier på de viktigste kategoriene. Søket viser også plassering av den fysiske butikken, og Facebook siden kommer like under. De kjører også adwords annonser på merkenavnet som gjør at de har hele siden på Google.

Hvis man derimot søker på noen av varene de fører (“kjøp sykkel”, “kjøp ski” og “fotballsko”) får en ingen treff. Verken det organiske søket, annonser eller Google shopping kommer opp.

På søket “Tur utsyr” Havner de øverst på organisk søk, men det er ikke særlig synlig grunnet konkurrenter annonser.

Selv når når man søker på ett av produktene de annonserer med på sine nettsider “Norrøna gore tex jakke” får en ingen treff.

 

Terningkast: 2

 

Forslag til forbedring:

 • Annonsere med Google Adwords på kategoriene de ønsker og være synlige i.
 • Prøve ut Google shopping på produkter de selger. Se om det lønner seg.

 

3. Brukervennlighet

Hvor lett er det å bruke Oslo Sportslager? Vi deler dette punktet inn i tre deler. Brukervenlighet, søkefunksjon og mobil

Produktene er godt kategorisert, og det er lett og navigere seg frem til de forskjellige produktene. Det er også nyttig med kategori baren på venstre side. Da har en hele tiden oversikt over hvor en er på siden.

Tips til forbedring:

 • Siden mangler kundeanmeldelser. Tjenesten Trust pilot kunne enkelt løst dette problemet.

 

Søkefunksjon: 

Skjermbilde 2016-05-11 kl. 13.32.20

Søkefunksjonen er ikke veldig bra. Det positive er at søkeresultatet er oversiktlig slik at man får opp det en søker etter. Det er også bra at en får opp forslag til produkter mens man søker, men det trekker ned at funksjonen er ganske treg og at det blir litt knotete å søke. Filtreringsmulighetene er gode. Man kan sortere etter merke og kategori. Samtidig savner jeg muligheten til å sortere etter popularitet og nye produkter.

En annen svakhet er at den ikke tar hensyn til skrivefeil. Dersom du bokstaverer et produkt  feil kommer det ingen treff. Det kommer heller ingen treff dersom de ikke har akkurat det produktet du søker etter. Et forslag til forbedring ville være at det dukket opp forslag på tilsvarende produkter slik Netflix gjør når de ikke har filmen du vil se.

 

Terningkast internsøk: 3

 

Tips:

 • Raskere forslag mens man søker
 • Legge til populære og nye produkter som filtreringsmulighet
 • Ta hensyn til skrivefeil
 • Få opp tilsvarende produkter
 • La søkeordet bli i søkevinduet

 

Mobil:

Skjermbilder av Oslo sportslager vs XXL sine mobilsider

Skjermbilder av Oslo sportslager vs XXL sine mobilsider

Oslo sportslager består Googles test om mobilvennlig side.

Siden på mobil er ikke særlig fin. Alt er veldig stort, noe som gjør det vanskelig å få oversikt. Sammenligner man siden med konkurrenters side (XXL) ser man store forskjeller, både på at den er mye mer oversiktlig og opplevelsen er bedre.

Det funker bra å legge produkter i handlekurv og betale. Internsøk fungerer også på samme måte som på desktop versjonen.

Terningkast 3

 

Tips til forbedring på mobil:

 • Bedre tilpasset mobilsider som gir et mer oversiktlig skjermbilde. Det virker nesten som desktop utgaven er presset inn på mobilskjermen. Det ser ikke bra ut.

 

Samlet karakter: 3

 

4. Kjøpsprosess

 

Gode alternativer for levering?

Her tilbyr de vanlig levering med posten. Det gis ingen informasjon om levering før man kommer til betalingssiden. Du får ingen leveringsalternativer men det legges automatisk til noe som heter Servicepakke. Det ble et tilslag på kr 69,- på den jakken jeg la i korgen.

Den eneste informasjonen du får er at du varsles med sms når pakken er klar for utlevering. Det er ikke så lett å forstå hva dette skal innebære. Betyr det at man må hente pakken på postkontoret, på et annet utleveringssted eller kommer pakken på døren?

Først når du forlater bestillingen og går til kundesenteret under ”frakt” kan du lese at pakken sendes med posten og at  “Når pakken sendes fra oss vil du motta en epost med sporingsnummer slik at du kan følge pakken til ditt nærmeste postkontor.”

Videre finner du også der informasjon om at ved bestilling av mindre produkter kan de sende pakken med brev porto men da må du skrive at du ønsker dette  i kommentar feltet på bestillings siden. Men du må likevel “kjøpe” service pakken til kr. 69.

Leveringstiden er ikke oppgitt. Kundesenteret opplyser at pakken sendes ut så fort som mulig med posten.

Det at det finnes så lite informasjon på bestillings siden er dårlig.

 

Terningkast 1

 

Tips til forbedringer:

 • Vurder å tilby gratis frakt (kan bakes inn i prisen)
 • Legge til alternativer for levering. Hente i butikk burde være en mulighet.
 • Gi mye mer informasjon om levering på bestillings siden

 

Alternativer for betaling? 

Betalingssystemet fra Klarna er veldig bra. Det funker lett på mobil og nettet, og det fjerner mange unødvendige steg i bestillingsprosessen.

 

5. Teknologi hastighet

Nettsiden oppleves som litt treg ved første innlastning. Webpagertest beregner 6,8 sekunder på første innlasting og 3.9 ved neste.

Google PageSpeed gir mobilsidene 60/100 og datasiden 16/100. Det er en dårlig score. Det er ikke mye som skal til for å gjøre det bedre. PageSpeed viser hvordan problemene som gjør siden treg kan løses.

Google PageSpeed resultater, med løsninger på problemer

Google PageSpeed resultater, med løsninger på problemer

 

Terningkast 2

Tips til forbedringer

 • Pagespeed insights anbefaler og komprimere noen av bildene på siden for å forbedre innlastingstiden. Det er en enkel prosess. Hastighet er viktig for å holde på kunder.
Skjermbilde 2016-05-22 kl. 18.39.13

Analyse av innlastingen til Oslosportslager.no

Vi kan se ut i fra analysen til Webpagertest at bildene står for 91% av det som lastes inn. Reduserer man størrelsen (mb) så vil nedlastingstiden bli mye kortere. Dette kan gjøres uten at det går ut over biledkvaliteten. Det er et stort forbedringspotensiale her.

Sammenligning av nettsidene til Oslo Sportslager, XXL, Gsport og Intersport

 

Stolpediagrammet viser at når man sammenligner Oslo Sportlagers nettsider med konkurrentenes, er det mye mer som må laste inn. Alle nettsidene inneholder mange bilder, konkurrentenes er bare mer komprimert. Det gir stort utslag på innlastningstiden.

 

6.Kundetilfredshet

 

Selv om Oslo Sportslager har en anmeldelse funksjon, klarte jeg  ikke å finne noen tilbakemeldinger på produktene. Det kan henge sammen med at man må logge seg inn for å skrive. Hvorfor gjøre det tungvint for folk å gjøre deg en tjeneste?

Anmeldelser gir et bilde av kundetilfredshet. En side uten anmeldelser gjør det vanskelig for nye potensielle kunder å vite om andre har vert fornøyd med nettbutikken og produktet eller ikke.

På Facebook har Oslo Sportslager 320 anmeldelser, med et gjennomsnitlig score på 4/5. Dette er bra. Men hvorfor ikke vise dette på nettsiden?

Skjermbilde av Anmeldelser på facebook

Skjermbilde av Anmeldelser på facebook

 

Terningkast 3

 

Tips til forbedring

 • Fjern kravet om å være logget inn for å anmelde.
 • Vurdere å sende ut epost til kunder som har handlet på nett og be dem skrive en anmeldelse. Det gjør Elkjøp (se punkt 6).  I tillegg bør de gjøre det enkelt å skrive en anmeldelse på produktsidene deres. Her har de allerede skaffet seg en viktig resurs ved at de har nesten anmeldelser på alle produktene på siden sin. Dette vil gi dem er fortrinn.
 • Skjermbilde av Elkjøps spørsmål og svar

  Skjermbilde av Elkjøps spørsmål og svar

  Åpne for dialog med kundene inne på produktsiden. La de stille spørsmål direkte på siden som du svarer på. Vurder å fjerne boksen med anbefal produktet på e-post (med mindre den blir brukt ofte) og legg inn en spørsmål
  og svar boks.

 • Synliggjøre at man kan ta kontakt på facebook eller Twitter. Det står nå litt bortgjemt på ”kontakt oss”

 

7. Trygghet

 

Det er viktig at man føler seg trygg på den siden man skal legger igjen kortinformasjon. Det eneste stedet man finner informasjon om betalings muligheter er helt nederst på nettsiden. Den er derfor vanskelig å finne. Ellers dukker ikke informasjonen opp før du skal betale for produktet.

 

Det finnes også en egen side for kontaktinformasjon. Der finnes informasjon om telefon, e-post og telefonnummeret til de ulike avdelingene. Det finner en også adressen til den fysiske butikken avmerket  på kartet. Dette er med på å gi økt trygghet.

 

Terningkast 4

 

Tips til forbedringer

 • Økt synlighet om betalingsmuligheter
 • Telefonnummer på forsiden
 • Flere brukeromtaler er med på å øke tryggheten

 

Skjermbilde 2016-05-10 kl. 16.06.45

Eksempel: Skoringen er veldig gode på dette. Gir lett mye informasjon som er betryggende

Skjermbilde 2016-05-05 kl. 12.31.25

 

8. Kundekommunikasjon

Oslo Sportslager poster jevnlig både på Facebook og Twitter. De har hyppige oppdateringer og er flinke til å engasjere kunder med å svare på spørsmål. Postene inneholder diverse relevante artikler, kampanjer, arrangement og bilder. Dette er veldig bra. De svarer også på spørsmål på sidene sine. Man kan også få ulike rabattkoder ved å følge dem på Twitter.

Skjermbilde av Oslo sportlager på Facebook

Skjermbilde av Oslo sportlager på Facebook

 

De har 18.256 likes på facebook og 2788 følgere på Twitter.

 

Det er også en mulighet for å abonnere på et nyhetsbrev.

 

Terningkast 6

 

Tips til forbedringer

 • Det eneste jeg kan komme på er bruk av e-post for reklame. Nå har jeg ikke abonnert på nyhetsbrevet så lenge så jeg har ikke mottatt ett enda, derfor er jeg usikker på praksisen. Det kan være lurt å sende ut de samme kampanjene som de poster på Facebook. Videre er det viktig å sørge for at e-postene er tilpasset mobil, for det er på mobilen en stor andel leser sin e-post. Mailchimp kan være et nyttig verktøy.

 

 

9. Priser og utmerkelser

 

Jeg klarer ikke å finne noen priser eller utmerkelser på nettsiden deres. Det fant jeg heller ikke da jeg søkte på nettet.

 

Tips til forbedringer

 • Hvis de har vunnet noen priser, bør det komme frem på nettsiden deres.

 

 10. Konsept / Strategi

Oslo Sportslager skriver at de en forretning som arbeider hardt for å bli gode på ekspertise og service innenfor sine fem avdelinger. De uttrykker eksplisitt at de har ” Satset på bevisste og entusiastiske ansatte som tar ansvar og er interessert i sport og sportsutstyr.”

 

Tips til forbedring

Utfordringen for Oslo Sporslager er å overføre butikkens stolte tradisjon og intensjon om å skulle være nr.1 på kvalitet og service når handelen har gått fra butikk til nett.  Kvalitet og service er et vanskelig konsept å få frem på nett slik at de ikke bare bare blir som enda en sportsbutikk på nett. De er allerede gode på kundekontakt. Når det derimot handler om pris på frakt, leverings alternativer samt bytting og retur av varer,  er det rom for forbedring

Fortsett å prate med kundene på nett

 

Terningkast 5

 

Konklusjon

Oslo Sportslager får som samlet vurdering terningkast 3 av meg. De er gode på kundekommunikasjon og trygghet. Samtidig har de noen forbedringspotensial.

 

De viktigste funnene  jeg har gjort og som jeg tror kan øke salget i nettbutikken er;

 

 1. Fronte hvorfor man skal handle på deres nettbutikken på forsiden. Den burde videre inneholde informasjon om levering, retur, garantier, Kvalitet 1000+ merkevarer osv..
 2. Ordne problemene rundt hastigheten på siden. Optimaliser bildene.
 3. Tilby gratis levering og om nødvendig bake kostnadene inn i prisen. Mange konkurrenter på nettet tilbyr gratis levering, og fri retur av varene. Det kunne kanskje vert lurt og vurdere mulighetene for dette.
 4. Øke synligheten på produkter, prøv Google Adwords og Google shopping og se om det lønner seg.
 5. Fjern kravet om å logge inn for å anmelde et produkt. Prøv å skap mer engasjement rundt omtaler på produkt

 

Dette er mine vurderinger av Oslo Sportslager sin nettbutikk.

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *